image

Statenzaal Provincie Gelderland

De Provinciale Staten zijn het hoogste bestuursorgaan van de provincie Gelderland. De Statenleden vertegenwoordigen de inwoners van Gelderland, bepalen in hoofdlijnen het beleid van de provincie en houden toezicht op de uitvoering.

Om hun werkzaamheden onder de juiste arbeidsomstandigheden te kunnen voortzetten en de vergaderingen te kunnen vastleggen op camera, werd het audiovisuele systeem vernieuwd. Dit was onder meer nodig, omdat het systeem niet meer volledig functioneerde, verouderd was en niet geheel voldeed aan de huidige eisen van (openbaar) vergaderen.

Er waren een aantal eisen voor de nieuwe verlichting. AV-Adviesbureau heeft bij drie professionele lichtleveranciers een offerte aangevraagd, waarvan Lichtpunt de beste oplossing kon leveren voor de gestelde eisen.

De oplossing voor dit project is een op maat samengestelde CLS Krypton armatuur geworden, 3000K, met extra kleine connector, 22° lenzen en honingraatfilter tegen verblinding.

 

Foto’s: Leon van Warmerdam
Tekstbron: CLS LED

image
image

Lichtpunt verlicht de Statenzaal

De speciale uitvoering van de CLS Krypton 3000K was het enige armatuur waarmee het gewenste lichtbeeld en dimgedrag kon worden gerealiseerd. Lichtpunt heeft eerder de CLS Krypton met dezelfde configuratie toegepast als orkestlicht voor het Noord Nederlands Orkest. Toen voor het eerst in deze nieuwe configuratie, op dezelfde montagehoogte en met hetzelfde aantal. Voor de Statenzaal van Provincie Gelderland is uiteraard wel vooraf een lichtberekening gemaakt. Tijdens de verplichte “Proof of Concept” met 8 armaturen, was de opdrachtgever en waren de adviseurs direct overtuigd.

De armaturen werden in het monumentale houten plafond op 9,5 meter hoogte geplaatst. Veel vrijheid was er daarbij niet in de plaatsing van de armaturen. Lichtpunt was gebonden aan de 18 bestaande, vierkante openingen. De lay-out van het lichtplan lag dus al vast. Om voldoende gelijkmatigheid, voldoende horizontale, verticale én cilindrische verlichtingssterkte te krijgen, heeft Lichtpunt ervoor gekozen om in elke opening 4 spots te plaatsen, alle afzonderlijk richtbaar. De spots zijn voorzien van 22° lenzen en een honingraatfilter tegen verblinding. Voor de 4 armaturen in de vierkante plafondgaten van 50cm x 50cm, was maar weinig ruimte. CLS heeft het probleem van de beperkte ruimte opgelost door extra kleine connectoren toe te passen. Maatwerk in optima forma!

Voor de 4K video opnamen was de kwaliteit van het licht, het richten van het licht en het dimmen belangrijk. Alle CLS Krypton armaturen zijn individueel dimbaar, zodat de intensiteit van elk van de 72 armaturen apart kan worden ingesteld, afhankelijk van de positie en functie. Tijdens vergaderingen kunnen lichtscenes worden gewijzigd, bijvoorbeeld omdat er een spreker extra accent krijgt, of het licht gedimd wordt tijdens het projecteren van beelden. Het is belangrijk dat dat ‘smooth’ verloopt. De DMX dimbare CLS Krypton heeft een vloeiend verloop van 100% tot 0%, dankzij het ingebouwde ‘Dynamic Soft Dim Channel’. Deze functie is alleen mogelijk met een DMX-sturing. De resolutie van bijvoorbeeld DALI is sowieso te laag. Bovendien is de manier van dimmen met ‘Full Analogue Dimming’ geheel vrij van flikkering. ‘Flickerfree’ was een eis. Meestal wordt ‘flickerfree’ ingevuld met een regelbare flicker frequentie, om interferentie met de shutters van de camera’s te voorkomen. Dat was in dit geval dus niet nodig.

De uitdaging in dit project zat hem in de vaste posities voor de plaatsing van de armaturen, de plafondhoogte, en de vele eisen die aan de verlichting gesteld werden. Door hun ervaring en specialisme in het toepassen van dynamische verlichting met slimme lichtsturingen heeft Lichtpunt ook hier een perfect passende maatoplossing kunnen bieden. Als best beoordeelde lichtleverancier kon bij dit project dan ook direct aangetoond worden, dat het gewenste resultaat werd bereikt. De opdrachtgever is ronduit enthousiast over het resultaat, dus Lichtpunt ook.

Naast het lichtontwerp en de levering van de armaturen was Lichtpunt ook verantwoordelijk voor de uiteindelijke installatie op locatie en koppeling van de sturing met het gebouwbeheersysteem.

image
image