image
image

Sheikh Zayed Brug - Abu Dhabi

Eind Januari 2011 heeft Lichtpunt de laatste hand gelegd aan de belichting van de Sheik Zayed Bridge in Abu Dhabi. Alle armaturen werden gesteld en de installatie werd werkend opgeleverd. De eerste schetsen voor het lichtontwerp van Rogier van der Heide dateren uit 1999. Bob van der Klaauw werkte destijds voor hem en heeft bijna een jaar gewerkt aan de vraag “hoeveel schijnwerpers zijn er nodig om deze brug kleurwisselend te belichten?”

Ruim 10 jaar later rijden er auto’s over deze 840 meter lange brug met 8 rijbanen. De structuur van de brug is door middel van 202 exemplaren Martin Exterior600 en 128 exemplaren Martin Exterior200 uitgelicht, zodat deze in zijn geheel kleurwisselend is. De bovenkant van de structuur is statisch wit belicht met 96 Phillips DecoFlood MVF607 armaturen. In de constructie onder het wegdek zijn dimbare TL-armaturen (custom made Martin Cyclo IP68) verwerkt, waardoor er een zeer dynamisch effect kan worden gecreĆ«erd.
Voor de aansturing van de 9 universes DMX is er gebruik gemaakt van een redundant fiber-netwerk om de enorme afstanden te overbruggen. Voor de fiber-to-ethernet nodes is gekozen voor het merk XLNT, waardoor er nog een extra Nederlands tintje aan deze brug zit.

 

Architect: Zaha Hadid Architects
Lichtontwerp: Rogier van der Heide
Specificaties licht: Arup Lighting, Bob van der Klaauw
Systeemintegratie: Martin Pro Middle East
Focusing on site: Lichtpunt
Leverancier Feature Lighting: Martin Pro Middle East
Leverancier Roadway Lighting: Philips Lighting

image
image