image

Heiligenschijn

Van smoezelig steegje tot aantrekkelijke toegangspoort van het Groninger uitgaansleven.

De steeg, midden in het uitgaansgebied van Groningen, had een onguur karakter. Veel stadjers liepen alleen uit noodzaak door de steeg. Negen Groningse kunstenaars zijn daarom afgelopen maand druk bezig geweest met het beschilderen van de wanden. Lichtpunt is gevraagd een passende oplossing te bedenken voor de verlichting.

Heiligenschijn: is een natuurlijk, optisch verschijnsel waarbij de waarnemer een diffuse lichtvlek om de schaduw van het eigen hoofd ziet. Het wordt veroorzaakt door retroreflectie van dauwdruppeltjes. Als de waarnemer zich verplaatst dan verplaatst dit verschijnsel met de schaduw van de waarnemer mee. Dit beeld lijkt op dat van een aureool. Het nieuwe lichtbeeld in de Papengang is een verwijzing naar de “papen” en de schuilkerk die er ooit was. En een knipoog naar een deel van de huidige gebruikers van de Papengang…

De techniek bestaat uit op maat gemaakte ringen in meerdere diameters. Deze ringen zijn voorzien van Neonflex RGBW LED. Elke ring is afzonderlijk aan te sturen, met het Casambi protocol. Lichtpunt zorgde voor het ontwerp, de installatie en de programmering van de “ringen”.

Met veel dank aan de initiatiefnemers en opdrachtgevers:
(voormalig nachtburgemeester) Chris Garrit, Samenwerkingsverband Papengang (pandeigenaren, aanwonenden, ondernemers), Gemeente Groningen.

 

Foto’s: Chris Garrit, Ron Visser en Leon van Warmerdam

image
image
image
image
image
image