image
image

Het Scheepvaartmuseum Amsterdam - Buitengevel

In 2022 en 2023 hebben de huisklimmers van Lichtpunt in fasen de buitengevel verlichting van Het Scheepvaartmuseum vervangen. De oude lineaire Ledverlichting begon kleurverschillen te vertonen en her en der uit te vallen. Omdat er in dat jaar onderhoud aan de gevels werd gedaan en er daarvoor steigers, deels in het water gebouwd waren, werd besloten gelijk de meer dan 10 jaar oude verlichting te vernieuwen.
Voor de verlichting van de timpanen werd gekozen voor de Slash 30 van Unonovesette. Een lineair armatuur met een 13° x 36° uitstralingshoek.
Na proefopstellingen met diverse armaturen heeft Lichtpunt voorgesteld om de bogen te verlichten met Arclux armaturen van Willy Meyer & Sohn. Deze armaturen, met 3000 Kelvin warm wit licht, zijn ontworpen als vensterarmaturen en hebben een stralingshoek van 12° over 180° rondom. Deze strakke 12° lichtuitval naar boven en naar de zijkanten wordt mogelijk gemaakt door het bijzonder nauwkeurige optische systeem van de Arclux armaturen. De leds zijn aan de bovenkant van het armatuur geplaatst, worden door de lenzen gebundeld en dan door de reflectoren gericht naar buiten. Door de ingenieuze optiek wordt de lichtintensiteit aangepast aan de afstand tot het kozijn. Dit geeft een optimaal gelijkmatige lichtverdeling en een evenwichtig beeld waarin de togen scherp aftekenen tegen de donker geverfde luiken. Dit in combinatie met het spiegeleffect op het water maakt het museum ’s nachts tot een plaatje.

 

Foto’s Menno Mulder

image
image
image