image

Forum Groningen - Dynamisch licht

Het Forum Groningen is een nieuwe multifunctionele ontmoetingsplek in het centrum van Groningen. Het is onderdeel van de complete vernieuwing van de oostzijde van de Grote Markt. Het Forum biedt plaats aan een bibliotheek, filmhuis, stripmuseum, restaurant, en ruimtes voor debat en studie.

Lichtpunt Theatertechniek en Huisman & van Muijen installatie adviseurs werkten in opdracht van Forum Groningen een nieuw lichtplan uit. Het oorspronkelijke lichtontwerp van NL-architects voorzag in lineaire TL-armaturen. Deze verlichting moest, waar mogelijk, worden omgezet naar LED. Dat zou niet alleen minder stroom verbruiken, maar ook de mogelijkheden tot de verlichting zelf vergroten.

NL Architects verzorgde het ontwerp van het gebouw en het opvallende, indrukwekkende lichtontwerp, met bijna 1200 LED armaturen in drie verschillende formaten die in het lamellenplafond van het Atrium en de omliggende pleinen zijn verwerkt. Het lichtbeeld kan dynamisch aangepast worden (tunable white), bijvoorbeeld om in te spelen op verschillende dagdelen, seizoenen, of activiteiten in het gebouw. Met een dynamisch-wit LED armatuur (tunable white) is het mogelijk om de kleurtemperatuur variabel in te stellen en het licht volledig te dimmen.

Er moest een volledig nieuw armatuur worden ontwikkeld, zonder het originele ontwerp aan te tasten. TDE-lighttech verzorgde een geheel nieuw LED armatuur dat lijkt op een TL-buis, de gewenste lichtwaarde behaalt, en een volledig uniforme lichtsterkte en kleurtemperatuur garandeert op grote schaal.  Alles tot en met de printplaat werd speciaal ontwikkeld.

Kleurtempratuur instelbaar van 2500K tot 4000K
Drie formaten: 600mm, 1200mm and 1500mm
Lichtstroom: 2500K: 1140 lm/m en 4000K: 1620 lm/m
Rendement: > 100 lumen per Watt
Unieke driver voor DALI DT8

Bij het ontwerpen van het lichtsysteem van het Forum was rekening gehouden met één kleur, dat vanuit één DALI adres kon worden aangestuurd, terwijl tunable white twee kleuren gebruikt. Voor de besturing van de nieuwe tunable white LED armaturen zou het aantal DALI adressen verdubbelen, dit zou 20 extra DALI-lijnen betekenen. Omdat dit onhaalbaar was, vroeg het forum TDE om een oplossing te realiseren waarbij het dynamisch-wit LED armatuur via één DALI-bus adres zou worden aangestuurd. eldoLED hielp om de gespecificeerde lichtopbrengst, kleurtemperatuur en aansturing te realiseren, zodat over één DALI kanaal zowel lichtintensiteit als kleurtemperatuur aangestuurd kan worden. Dit is één van de eerste projecten in Nederland waarbij DALI DT8 volledig tot zijn recht komt.

eldoLED en TDE-lighttech hebben door slim energiemanagement niet alleen de gewenste lichtopbrengst behaald met de nieuwste generatie LEDs, maar is dit zelfs voorbijgestreefd. Met een slimme combinatie van koude en warme LEDs werd het aantal gebruikte wattages tot een minimum beperkt. Door het stroomverbruik te optimaliseren worden de LEDs ook nog eens minder warm en gaat de levensduur bijna kwadratisch omhoog.

 

NL Architects, Lichtpunt Theatertechniek, Huisman & van Muijen, eldoLED en TDE-lighttech werkten nauw samen tijdens het proces van ontwerpevaluatie, het creëren van een nieuw armatuur, experimentele testopstellingen en uiteindelijk installatie en inbedrijfstelling. De samenwerking tussen de partijen verliep soepel. De oplossing is uniek.

image
image
image
image

Tekst en Foto’s: Website TDE Lighttech