image
image

Eise Eisinga Planetarium

Het Koninklijk Eise Eisinga Planetarium in Franeker is op 19 september 2023 toegevoegd aan de UNESCO Werelderfgoedlijst. Dit is een eervolle erkenning van het harde werk voor het team van het Planetarium en uiteraard van groot belang voor de toekomst en het behoud van het museum. Het is hiermee het 13e werelderfgoed van Nederland op deze lijst. Dit Planetarium, dat in de 18e eeuw gebouwd is door de Friese wolfabrikant en amateurastronoom Eise Eisinga, is het oudste nog werkende Planetarium ter wereld.

In een aantal bezoekersruimtes is de tentoonstelling opnieuw ingericht en tegelijk de verlichting vervangen. Lichtpunt  heeft een passend lichtplan gemaakt voor zowel de zalen als de vitrines, de verlichting geleverd, geïnstalleerd en de tentoonstelling uitgelicht.

Bij het vervangen van de armaturen is de keuze op CLS gevallen, vanwege de betere lichtkwaliteit en flexibiliteit. Om alle elementen perfect uit te lichten is er onder andere gekozen voor de CLS Jade Zoom. Het museum beschikte al over CLS Focus armaturen en heeft die nu aangevuld met CLS Focus Micro en CLS Focus GIII armaturen.

Door de dimmers aan boord van elk armatuur kon de gewenste intensiteit en onderlinge balans gerealiseerd worden. Een deel van de collectie kent een (maximaal) 50lux regime; ook aan die eis kan op een veilige manier voldaan worden.

 

Foto’s: Eise Eisinga Planetarium
Tekstbron: CLS Led

image
image
image
image