image
image

De Bastei - Nijmegen

Museum de Bastei in Nijmegen  vertelt het verhaal van de rivier. Hier, aan de Waal en in de oudste stad van Nederland, raak je het verleden aan, ontdek je de flora en fauna van het Gelderse rivierengebied en ga je ook zelf aan de slag. De kern van De Bastei is de 16e-eeuwse Stratemakerstoren. Dit verdedigingswerk – type bastei – met weergang en kazematten is integraal opgenomen in het nieuwe museumgebouw. Bij het archeologische onderzoek voorafgaand aan de nieuwbouw is ontdekt dat de historische bastei groter was dan gedacht. Behalve dit extra stuk Stratemakerstoren zijn muurresten uit de Romeinse tijd en uit de 12e, 13e en 14e eeuw te bewonderen.

Een groot deel van de tentoonstelling bevat geprojecteerde informatie over de archeologische vondsten die werden gedaan. Lichtpunt gebruikte projectiemapping om ervoor te zorgen dat de geschreven en grafische beschrijvingen duidelijk en zonder vervorming op de objecten zouden worden weergegeven. De techniek bestond uit het projecteren van rastergobo’s op de verschillende oppervlakken om de locatie van de beelden te bepalen. Grafisch ontwerpers gebruikten vervolgens foto’s van de geprojecteerde grid gobos .

Naast het onthoeken van de gobo’s leverde en installeerde Lichtpunt in opdracht van De Bastei en Define de tentoonstellingsverlichting inclusief de gobo projectoren.

Gebruikte materialen o.a:
CLS Jade Expo met diverse accessoires
CLS Focus opbouw en 1-fase track versie
Global 3-fasen spanningsrail
Eutrac 1-fase spanningsrail
Rosco custom made gobo’s
20 stuks Rosco Image Spot
Visual Productions Cuecore

image
image

Foto’s: Peter Reese