image
image
image
image
image

Tekst en foto’s: website PeerGrouP

De Affaire Vermaning

Van woensdag 5 september t/m zondag 30 september 2018 heeft het Drentse locatietheatergezelschap PeerGrouP de voorstelling De Affaire Vermaning gespeeld.

De locatietheatervoorstelling De Affaire Vermaning was een groots spektakel over de Drentse amateurarcheoloog Tjerk Vermaning. Hij werd in de jaren zestig beroemd door zijn omstreden archeologische vondsten bij Hoogersmilde en Hijken. De prehistorische vondsten van Vermaning werden enige tijd later door wetenschappers in twijfel getrokken en bestempeld als vals. Bijna veertig jaar na dato zijn de vondsten nog altijd onderwerp van gesprek.

De Affaire Vermaning

De Affaire Vermaning is een persoonlijk relaas van een amateurarcheoloog in het nauw. In zijn eigen arena, op de plek van zijn omstreden vondsten, houdt Vermaning een rede over zijn onschuld en slingert ons veertigduizend jaar terug in de tijd. Hij voert ons van uitgehongerde mammoetjagers en barre ijstijden naar het sterfbed van zijn doodzieke broer Jolt, via het armlastige roefje van zijn moeder naar de vuistbijl van Wijnjeterp. Langzaam maar zeker kruipen we de rechtszaal binnen waar De Affaire Vermaning uitgevochten wordt en Tjerk zich met hand en tand verdedigt, wachtend op het vonnis van de rechter. Wat doet de allesbeslissende uitspraak met de man die zo sterk gelooft in zijn eigen onschuld?

Bijzondere samenwerking

PeerGrouP is het locatietheatergezelschap van Noord-Nederland. Thema’s van het platteland en samenwerking met bewoners vormen een rode draad in de projecten van PeerGrouP. Het gezelschap heeft rond Vermaning de handen ineen geslagen met de inwoners van Hoogersmilde en met het Drents Museum.

Lichtpunt heeft voor deze voorstelling zwarte truss en het licht geleverd, onder andere 34 stuks Pro Light Lumipix 12 QIP en 4 stuks Chauvet Rogue RH1 Hybrid.

Voor de website van de PeerGrouP, klik hier.