Vernieuwd MuzeeAquarium Delfzijl heropend

Vernieuwd MuzeeAquarium Delfzijl heropend
Geplaatst op: 28-06-2018 12:08
Op 1 juni zijn de deuren van het MuzeeAquarium heropend, een museum over de havenstad Delfzijl en zijn (maritieme) historie. Een jaar later dan gepland.

Het nieuwe complex aan de Eems-zeedijk staat lichtjaren af van het ‘Handelsmuseum van Nationale en Overzeesche producten’ dat in 1929 opende in de plaatselijke Zeevaartschool en in krap negentig jaar uitgroeide tot het MuzeeAquarium. Van een handvol souvenirs die zeelieden mee naar huis brachten tot een ontzagwekkende collectie scheepsmodellen, -motoren en -werktuigen, schelpen, fossielen en mineralen en andere voorwerpen uit Delfzijls lange historie.

Alleen Duitse bunker bleef

Van het ‘oude’ MuzeeAquarium resteert alleen de Duitse bunker uit de Tweede Wereldoorlog. Daar huizen nog steeds de aquaria met vissen uit Eems, Dollard en Noordzee waar het museum zijn naam mede aan dankt.
Het vroegere Aquariom-zwemparadijs werd na een ‘make-over’ bij het museum getrokken. Het wedstrijdbad huisvest nu de scheepvaartafdeling en het golfslagbad biedt plek aan de archeologietak met hét pronkstuk van het museum: het hunebed van Heveskes.

Eemsdelta: 5500 jaar menselijke bewoning

Uit de bonte ‘verzameling van verzamelingen’ die het MuzeeAquarium was, hebben conservatoren Willy van der Schuit en Martin Hillenga een museum gesmeed dat een overzicht biedt van 5500 jaar menselijke bewoning van de Eemsdelta.
Die historie loopt van de bouwers van dat hunebed bij Heveskes via de Franse tijd en de Duitse bezetting tot de naoorlogse wederopbouw of nog recenter: de versterking van de zeedijk die reden was voor de sloop van het oude museum en de huidige doorstart.

De ‘Verhalen van Delfzijl’


Het ‘MuzeeAquarium 2.0’ is niet meer een verzameling objecten, maar vertelt de ‘Verhalen van Delfzijl’. Niet met een simpel bordje ernaast, maar interactief: met touchscreens en geluids- en filmfragmenten. ,,Bezoekers moeten vooral een leuke middag hebben. Je loopt straks letterlijk door de geschiedenis en spelenderwijs neem je er ook nog wat van mee naar huis.’’

Lichtpunt heeft in opdracht van het MuzeeAquarium het lichtontwerp en de zaal-, werk- en vitrineverlichting, Fabricaat CLS LED en TDE Lighttech, geleverd en geïnstalleerd.

In de vitrines en als werklicht is gebruikt gemaakt van de CLS Revo, CLS Sapphire, CLS Focus, CLS Emerald, CLS Luxo en CLS Jade.In de filmzaal is de TDE Moodspot TW2000 geïnstalleerd.
Dit is een Tunable White LED spot met warmDimming (automatische kleurtemperatuurverandering in functie van dimniveau: 4000K–1400K).

Foto's gemaakt door Peter J. Reese, AAAPEX.

Bron tekst: Artikel Dagblad van het Noorden, Erik van der Veen.

Voor de website van het MuzeeAquarium klik hier