Opening van het Academisch Jaar in het licht van Lichtpunt

Opening van het Academisch Jaar in het licht van Lichtpunt
Geplaatst op: 05-09-2017 14:32

Rector magnificus Elmer Sterken heeft maandagmiddag 4 september in de Martinikerk het Academisch Jaar 2017-2018 geopend.


In zijn interactieve toespraak – met korte internetpolletjes tussendoor - ging Sterken in op het belang en de invloed van digitalisering op samenleving, onderwijs en onderzoek. Hij riep daarbij op tot inclusie, activatie en personalisatie van het onderwijs door middel van ICT. Nieuwe ontwikkelingen kunnen niet zonder extra investeringen. In het openingswoord deed Elmer Sterken daarom ook een beroep op politiek Den Haag om meer te investeren in onderwijs en onderzoek.Google

Een hoogtepunt tijdens de feestelijke ceremonie was de speech van Pim van der Feltz, CEO van Google Benelux en alumnus van de RUG. Hij belichtte hoe technologie en verdere digitalisering van de wereld uiteindelijk een betere plek om te leven zullen maken.

Alumnus van het Jaar

Na Pim van der Feltz kondigde Elmer Sterken Merel Rumping aan, RUG alumnus van het jaar 2016 en sociaal ondernemer. De alumna Internationale Betrekkingen en Internationale Organisatie won de recente Alumnus van het Jaar-verkiezing als oprichter en projectleider van LegBank, een sociale onderneming die betaalbare comfortabele prothesekokers wil leveren aan kwetsbare mensen in een laag-inkomensland die een onderbeen missen, te beginnen in Colombia.

Huisdichter

De net verkozen nieuwe RUG-huisdichter Rachel Raetzer (21), student Europese talen en culturen, bracht vervolgens als intermezzo een prachtig gedicht: Wij zijn de lettervreters. De openingsceremonie werd besloten met een toespraak van de Duitse studente Hanna Berretz over haar ervaringen als international in Groningen.

Zoals al uit de titel blijkt heeft Lichtpunt het licht verzorgd tijdens deze ceremonie.

Bron: Website Rijksuniversiteit Groningen, klik hier voor de link