Noord/Zuidlijn - 10.000 Archeologische vondsten

Noord/Zuidlijn - 10.000 Archeologische vondsten
Geplaatst op: 27-03-2018 11:14

Station Rokin van de Noord/Zuidlijn in Amsterdam kon – mede dankzij de enorme mozaïeken op de muren – al rekenen op veel positieve reacties, maar vanaf 8 maart is het hier nog mooier en interessanter.



Die middag zijn namelijk zo’n 10.000 archeologische vondsten onthuld die op prachtige wijze een plekje in het station hebben gekregen. Initiatiefnemer en stadsarcheoloog Jerzy Gawronski: “Het resultaat heeft het concept overtroffen en dat gebeurt niet vaak.”

Samen met zijn team groef Jerzy tijdens de bouw van de Noord/Zuidlijn zo’n 700.000 vondsten op, in en nabij station Rokin. Omdat Jerzy het belangrijk vond dat deze artefacten een rol zouden blijven spelen in de Noord/Zuidlijn, bedacht hij 7 jaar geleden een ingenieus plan om ze tentoon te stellen. Zijn initiatief werd positief ontvangen en samen met onder andere kunstenaar Daniel Dewar, die samen met Gregory Gicquel de mozaïeken maakte bij het perron, ging hij in 2015 aan de slag.

Met de selectie van de voorwerpen waren Jerzy en zijn team er nog niet. Daarna volgde een lange en ingewikkelde zoektocht naar de juiste bevestigingsmethode en – in een later stadium – de zoektocht naar een producent voor de ultieme glazen vitrines, waarin de 10.000 voorwerpen komen te liggen. Daarnaast is er uitgebreid gekeken naar materiaal gebruik; het glas mocht bijvoorbeeld niet teveel spiegelen. Ook moest er in de vitrines een luchtverversingssysteem en klimaatbeheersing voor het behoud van de voorwerpen aangelegd worden.

Verder zorgt speciale verlichting ervoor dat de artefacten nog beter tot hun recht komen.

Inmiddels zijn de 84 panelen met daarop de vondsten dus helemaal klaar en liggen ze aan beide kanten van het station, tussen de roltrappen, op hun plek in hun glazen kist.

Het lichtontwerp is gemaakt door Maarten Warmerdam en Floriaan Ganzevoort.

In opdracht van Gemeente Amsterdam, Monumenten en Archeologie, heeft Lichtpunt de lichtoplossingen ontwikkeld en gerealiseerd, in samenwerking met Kloosterboer Decor.

Het NOS Journaal heeft een item gemaakt "De schatten van de Noord/Zuidlijn", klik hier voor de reportage.


Foto: Jorrit 't Hoen


Foto: Jorrit 't Hoen


Foto: Maarten Warmerdam


Foto: Jorrit 't Hoen


Foto: Jorrit 't Hoen

Bron:
Website Noord/Zuidlijn, item “10.000 archeologische vondsten onthuld in station Rokin”
door Renske van Bers, 8 maart 2018. Voor het volledige artikel klik hier.