Night Merckt van Powerhouse Company

Night Merckt van Powerhouse Company
Geplaatst op: 13-03-2018 13:28

Een fragment van de nieuwe Grote Markt gevangen in licht.


Op uitnodiging van het Tschumipaviljoen toont het Rotterdamse architectenbureau Powerhouse Company vanaf 9 maart de lichtinstallatie Night Merck, een poëtische vooruitblik op het bouwproject Merckt dat op dit moment in de Groninger binnenstad verrijst.

In 2016 won Powerhouse Company de ontwerpwedstrijd voor het Hoekpand aan de Oostwand van de Grote Markt in Groningen met het project Merckt. Onderdeel van het ontwerp is een publiek toegankelijke plint met een foodcourt, de Food Merckt, waar wordt gegeten, gedronken, en ook bier gebrouwen. Het middendeel van het gebouw bestaat uit appartementen, die worden bekroond door een openbaar dakterras met zicht op de Grote Markt.

Night Merckt

Het voorstel van Powerhouse Company werd onder meer geselecteerd vanwege de rijkheid en detaillering van het gebouw. De publieke plint met de foodcourt opent zich naar de stad door rijen opvallende en ranke bogen, die subtiel verwijzen naar de architectuur van de Martinitoren en het stadhuis. Het zijn deze kenmerkende bogen die in licht zijn gevangen in het Tschumipaviljoen, in een speelse verwijzing naar de vormgeving van het nieuwe gebouw, maar ook naar nightmarkets en foodcourts.

In opdracht van het Architectenbureau Powerhouse Company heeft Lichtpunt de verlichting geleverd en geïnstalleerd.

Voor het volledige artikel klik hier.













Bron: website Stichting Tschumipaviljoen

Foto’s: Leon van Warmerdam