De Canon van Nederland

De Canon van Nederland
Geplaatst op: 25-09-2017 16:48

Een reis door de geschiedenis van ons land, van hunebed tot heden.Vanaf 23 september 2017 is in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem de Canon van Nederland te zien: een presentatie van de hele geschiedenis van ons land, van 'hunebed tot heden'. De nieuwe presentatie, die tot stand kwam in nauwe samenwerking met het Rijksmuseum in Amsterdam als partner, toont hoogte- en dieptepunten uit de Nederlandse geschiedenis aan de hand van historische personen, gebeurtenissen en onderwerpen.

Digitale media worden afgewisseld met authentieke, historische objecten uit eigen collectie en bruiklenen, onder meer uit het Rijksmuseum. Daarnaast wordt het ontstaan van Nederland in breder perspectief geplaatst wat betreft zijn bevolking, klimaat en geografie. Het Openluchtmuseum gaat rondom de Canon van Nederland ook tijdelijke tentoonstellingen organiseren. Centraal staat Het Verhaal van Nederland, de nieuwe interactieve presentatie in de grote volledig heringerichte, koepel. Spectaculaire 'filmsets' die in elkaar overlopen tonen tien verschillende tijdvakken, opgebouwd uit fragmenten van historische gebouwen en monumenten waartussen de bezoeker vrij kan rondlopen. De 50 vensters van de Canon van Nederland zijn in deze tien tijdvakken verwerkt met historische objecten en audiovisuele presentaties. Boven de decors worden op het plafond luchten geprojecteerd zodat de koepel uit één fascinerend historisch landschap bestaat.

In opdracht van Heijmerink Wagemakers Vormgeversatelier heeft Lichtpunt voor de 50 vitrines in deze presentatie de armaturen geleverd en geïnstalleerd.Epitaaf met de heilige Drievuldigheid, 1548Philips TV 1950, Transistorradio Sharpie 1958, Tulip PC-System 1983Tentoonstelling 'Vensters op Vroeger'Handlantaarn VOC 1700-1800, Brandijzer VOC 1700-1800Handschoenen, door Joden tijdens WOII in bewaring gegeven ca. 1920-1930Skelet van een vrouw, Trijntje, 5.500 voor Chr.Herenfiets vóór 1940Zaal 2, Het Verhaal van NederlandZaal 4, CanonwandImpressie

Korte film over het Canon van NederlandIndien de korte film niet zichtbaar is, klik dan hier

Bron (tekst en foto's): Website van het Nederlands Openluchtmuseum.

Voor alle Canon-vensters en hun uitleg:

www.entoen.nu.
www.openluchtmuseum.nl/canon